Tältsäng

tältsäng glembringSPECIALSÄNGEN GLEMBRING
ALLMÄNT: sängens funktion under svåra och extrema förhållanden har ställt stora krav på utformning och konstruktion. Lättmetall i alla detaljer ger låg utgångsvikt och ger möjlighet att skapa hållbar styrka på ingående detaljer.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE: sängen är avsedd att användas under speciella förhållanden då stora krav ställs på styrka, mångsidig funktion och liten transportvolym. För att trots detta få så liten vikt som möjligt har vi valt att använda lättmetall i samtliga detaljer. Detta tillsammans med övriga speciella funktioner skapar en produkt extra lämpad för räddningsinsatser med höga transportkostnader och där en säker funktion är ett mycket viktigt krav.

TRANSPORTDATA: längd 2000 mm. bredd 800 mm. höjd 50 mm. Vikt cirka 9 kg.
Detta ger en styckevolym av 0.08 m3. Varje m3 fraktvolym ger plats för 12 st sängar och vikten blir då 108 kg per kubikmeter.

SÄNGFUNKTION: sängens mått ger bekväm plats för normalt långa personer. Maximalvikt upp till 130 kg. Sängens yttermått är 2 x 0,8 meter. Dessa mått kan varieras och beställas enligt önskan vid en större order.

Följande funktioner ansågs vara viktiga:

  • den skall ha låg vikt ( 9 ) kg.
  • ha liten volym ( 0,08 )m3 under lagring och transport
  • vara stark och tåla 130 kg
  • vara bekväm därför att den kan användas under extrema fältmässiga förhållanden under lång tid.
  • tåla att användas i alla förekommande klimatzoner utan att bli skadad eller obrukbar.
  • ett rimligt pris.

Vi gjorde några prototyper baserade på våra egna ideér och erfarenheter. Dessa provades och testades av erfarna personer.
Önskemål och synpunkter gav impulser till ändringar.
Slutprototypen uppfyllde de ställda kraven och ett antal av vår säng blev föremål för slutgiltiga fältmässiga tester. Resultatet var mycket bra.

Sängram: ramen består av aluminiumprofiler. Dessa profiler har en mekanisk styrka som väl uppfyller ställda krav. Dessa har monterats med skruvförband. Detta tillåter enkelt byte av delar om man av någon anledning skulle behöva göra detta.

SängbenSängben: benen är tillverkade av aluminiumrör. Detta ger fler fördelar. I rörets ena ände är inmonterat en kraftig gängad tapp. Denna kan vid montering av sängen skruvas fast i ramens hörn.

 

Enkel och snabb montering. Vid lagring och transport är de urskruvade benen förvarade inne i ramen. Benrören trycks fast i fjädrande hållare.

Benens längd bestämmer sängens höjd över golvet. Detta ger möjlighet att på ett enkelt sätt anpassa sängen till speciella behov. Använd som patientsäng i sjukvårdstält vill man ofta ha högre liggplan för att underlätta för personalen. Det är enkelt och snabbt att justera höjden. Byt ben till önskad längd.

tältsäng-liggplanLiggplan: detta är sängens viktigaste del. Många krav måste uppfyllas för att nå en både omedelbar och långsiktigt hög kvalitet. Låg vikt, elastisk för anpassning till kroppen men trots detta låg töjning för att undvika bestående formförändring. Materialet skall kunna monteras till ramen på ett säkert sätt. Alla delar måste monteras med samma inspänningskraft.

Vårt val blev band av syntetmaterial. Dessa har den styrka och elasticitet som krävs.Vi valde 4 st längsgående och 9 st tvärgående band. För att spänna dessa på ett korrekt sätt har vi tillverkat en speciell utrustning för bandmonteringen. Banden skruvas fast i ramverket. För att hindra uppsplitsning vid avkapning sker detta moment med glödtråd och smältförsegling.

Banden är flätade för att skapa ett starkt liggplan.
En bäddmadrass av bra kvalitet ger god komfort.

Sängbord
tältsäng-sängbordVi har konstruerat två modeller av bord. Ett med enkelt bordsplan och ett med dubbla plan.
Båda modellerna hängs på kanten av sängramen. Det dubbla bordet är hopfällbart och båda förvaras inne i sängramen och tar inget extra utrymme vid lagring och transport.

tältsäng-förvaringVid lagring och transport kan man förvara upp till 25 sängar på en vanlig lastpall.
Totalhöjden blir då 1.5 meter. Sängvikten 225 kg. Därtill pallvikten. Den totala volymen 2.4 m3 .

 

 

 

 

 

Prislista på Glembringsängen och sängbord.

Glembringsängen 2000×800 mm lxb. Vikt: 9 kg. Volym: 0.08 m3 .
Pris 2250:-

Sängbord med enkel bordskiva. Tillverkad av rostfri blankpolerad plåt.
Bordet monteras enkelt och snabbt på sängramen. Vid lagring och transport fästs bordet inne i sängramen. Detta betyder att sängvolymen inte påverkas.
Pris 280:-
Sängbord med dubbel bordskiva. Hopfällbar vid lagring och transport. I övrigt lika ovanstående.
Pris 575:-
Bilder och beskrivning finns i bifogade dokument.
Vid större antal lämnar vi offert.
Priserna gäller: fritt lastat vår fabrik i Göteborg exklusive moms och emballage.
Konditioner: att avtala
Leveranstider: beroende på kvantitet men normalt 4-6 veckor efter bekräftad order.